Rólunk

Történetünk

Az A.W.E. Mérnökszolgálati Kft. – t 1990-ben az MVM alapította és működésének első időszakában többségi tulajdonosként irányította. A vállalat figyelme az elmúlt 30 évben két fontos területre összpontosult: az energetikára és a vízre. Tapasztalata folyamatosan nőtt az energetikai és vizes megoldások fejlesztésével, implementálásával, majd ezen berendezések egyedi irányítástechnikai bővítésével.

Az alapítást követő években közel 40 db víz- és hőerőmű vízrendszerének fejlesztését, valamint a felmerülő problémák elhárítását végezte a vállalat.

Az MVM az 1992-ben eladta a tulajdonrészét a norvég Statkraft SF –nek. A Statkraft SF tulajdoni hányada többször változott. Jelentős üzletrész tulajdonosa volt a Kvaerner Energy AS és a Norconsult International. Az 1998-2000 időszakra a Statkraft SF gyakorlatilag feladta magyarországi erőmű létesítési terveit. A Kvaernert magába olvasztotta a General Electric. A Norconsult Internationalt többségi tulajdonosa megszüntette és felvette a Norconsult nevet.

100% magyar tulajdon

1998-tól magyar magánszemélyek és magyar érdekeltségű vállalatok a tulajdonosok.

A 2000-es évek elején az AWE mérnökei készítették az Aranyos-patakra épülő hidegvölgyi szivattyús energiatározó berendezés terveit. A SIMA 2 nevű tározó az akkori energia-piaci változások, az árampiac liberalizációja miatt nem készült el.

2012-től az AWE Mérnökszolgálati Kft. Magyarországon elsőként akkumulátoros energiatároló berendezés fejlesztésébe, építésébe kezdett. Az akkumulátor cellák Kínából érkeztek, a rendszer egyéb elemei magyar fejlesztés és gyártás eredményei. Az energiatároló konténer 0,5 MW teljesítményű, 1 MWh tároló kapacitású berendezés. A berendezés hatósági papírjai is megszülettek, az ilyen tárgyú várt tenderek, ajánlatkérések azonban nem jelentek meg. A berendezés bemutató darab volt, majd a Tisza Erőmű fogyasztási menetrendjét felügyelte. Ebben a kategóriában a világon az első öt berendezés között volt.

Új technológiai irány

2018-ban az AWE megvásárolt egy dunaszerdahelyi fejlesztést, amely a biológiai szennyvíztisztítást oldja meg kis területen, kis energia-befektetéssel, nagy hatékonysággal. Építve az eddigi energetikai, szabályozás- és irányítástechnikai tapasztalatokra, megszületett az IWS, Intelligent Water Solution. Az IWS az eddigi hagyományos szennyvíztisztítási technológiát kapcsolja össze korszerű ipari és digitális megoldásokkal, szenzorokkal és egy távfelügyeleti rendszerrel, valamint egy újszerű vízáramoltatási eljárással.