Technológia

Az alapok

Az IWS technológia alapja a biológiai technológiával tisztítandó, jobbára lakossági szennyvíz folyamatos áramoltatása, és a támogatott biológiai folyamatoknak mindig megfelelő környezet biztosítása.

A biológiai szennyvíztisztítás lépései

A mechanikai tisztítás után a nitrogén és foszfor biológiai lebontására kerül sor az anaerob zónában.

Ezt követően az eleveniszap az aerob zónába kerül (diffúzorokkal levegőztetett tér), ahol a biológiai szennyeződések bomlanak le, valamint a nitrogén és ammónia nitrifikációja történik. A rendszerbe juttatott levegő a biológiai folyamat optimális szintjén szabályozott.

Az utolsó fázisban az eleveniszap elválasztására és ülepítésére kerül sor. Az egyes kamrák között mamut szivattyúk mozgatják a vizet, valamint az utolsó fázisban leülepedett eleveniszapot visszaáramoltatják az anaerob térbe.

A technológia utolsó lépéseként a keletkezett iszap újra levegőztetésre kerül, aminek köszönhetően tovább csökken a mennyisége. A vízjogi engedélytől függően a tisztított víz elszikkasztható, élővízbe engedhető.

Hatékonyság növelő megoldások

A műanyagból vagy betonból készült műtárgy geometriai kialakítása a szükséges biológiai folyamatokat szolgálja. A kapcsolódó mérés- és szabályozástechnika teszi lehetővé, hogy rekeszek között a víz-átfolyás és az oxigént igénylő folyamatok levegővel való ellátottsága mindig a tisztítás szempontjából optimális legyen. Az egyes medencék és rekeszek közötti terhelést a vezérlés optimalizálja, csökkentve ezzel az átfolyási időt, valamint a szükséges energia igényt.

Az esetleg szükséges adalékok injektálását is a folyamatszabályzó rendszer vezérli. Kommunális szennyvíz tisztítása esetén adalékanyag felhasználása nem szükséges.

Az IWS technológia jellemzői röviden

  • Egytartályos, többzónás rendszer. Nincs szükség a víz szivattyúzására a tartályok között. Ezek az egységek modulárisan bővíthetők.
  • A víz a tartályon belüli rekeszekben függőlegesen mozog, csökkentve az alapterület-igényt.
  • A technológia magas iszapsűrűséggel dolgozik. A munkába fogott biológia nagy térfogata lényegesen emeli a tisztítás hatékonyságát.
  • A rendszer víz emeléséhez mamut szivattyúkat használ. A befolyás és az elfolyás közötti kis vízszint-különbség emeli a hatásfokot.
  • A változatlan makro-szerkezetű iszapot többszörösen visszaforgatja a rendszerbe.
  • A magas iszap-telítettség miatt a rendszer sok vegyi energiát tárol. Ez nemcsak energetikai előnyökkel jár, de biztosítja a rendszer rövid idejű túlterhelhetőségét is.
  • Forgó, kopó alkatrészek nincsenek az szennyvízben, kizárólag levegő befúvást használunk a víz mozgatására is.

A szabályozó rendszer a hőfok, a redox potenciál, esetleg az oldott oxigén mennyisége alapján a légbefúvók sűrített levegőjének mennyiségével vezérli az iszap és a beérkező víz elegyének arányát, a rekeszek levegőztetését és az átemelő mamut szivattyúk teljesítményét. A készülékek decentralizált telepítési módon a technológiához közel kerülnek, a funkcionális elemek kommunikációs hálózaton cserélnek adatot. A mérés- és szabályozástechnikai rendszer a felsőbb szintű vezérléshez többféle adatátviteli módon csatlakozhat.